Εγχειρίδιο ενημέρωσης εφοριακών και φορολογικών ελεγκτών για τη δωροδοκία και τη διαφθορά

Πρόλογος

Στο σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, οι καταστροφικές επιπτώσεις της διαφθοράς είναι διασκορπισμένες σε όλη την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία πολύ πέρα από το σημείο όπου έχει επιτελεσθεί η πράξη αυτή καθεαυτή. Για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η διαφθορά - τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς - απαιτείται διαφάνεια, λογοδοσία και ακεραιότητα στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Ο ΟΟΣΑ εδώ και 15 χρόνια - από την υιοθέτηση της Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας Αλλοδαπών Δημόσιων Λειτουργών σε Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναλλαγές - είναι παγκόσμιος ηγέτης στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Η διεπιστημονική μας προσέγγιση αντιμετωπίζει τη διαφθορά στην επιχείρηση, τη φορολογία, την αναπτυξιακή βοήθεια, και τη διακυβέρνηση στις χώρες μέλη αλλά και ευρύτερα, στο πλαίσιο της αποστολής της για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης, καθαρότερης και πιο δίκαιης παγκόσμιας οικονομίας.

Το 1996, εγκρίθηκε η Οδηγία για τη Φορολογική Έκπτωση της Δωροδοκίας Αλλοδαπών Δημόσιων Λειτουργών σε Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναλλαγές (Recommendation on the Tax Deductibility of Bribes to Foreign Public Officials in International Business Transactions). Η εφαρμογή της οδηγίας αυτής έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι η δωροδοκία δεν θα αντιμετωπίζεται πλέον ως μια επιχειρηματική δαπάνη αλλά σαν ποινικό αδίκημα που υπόκειται σε σοβαρές ποινές. Με βάση τη Οδηγία του 1996 και την εμπειρία από την εφαρμογή της, το 2009 υιοθετήθηκε η Οδηγία σχετικά με τα Φορολογικά Μέτρα για την περαιτέρω Καταπολέμηση της Δωροδοκίας Αλλοδαπών Δημόσιων Λειτουργών σε Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναλλαγές (Recommendation on Tax Measures for Further Combating Bribery of Foreign Public Officials in International Business Transactions). Η οδηγία αυτή ζητά από τις χώρες-μέλη να απαγορεύσουν ρητώς τη φορολογική έκπτωση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών και προάγει την περαιτέρω συνεργασία των φορολογικών αρχών και των αρχών επιβολής του νόμου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι σημαντική, αλλά η διασφάλιση της αποτελεσματικής και αυστηρής εφαρμογής των νόμων αυτών είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό, την αποτροπή και τη δίωξη των διεφθαρμένων πρακτικών. Έτσι, ο ΟΟΣΑ ανέπτυξε το Εγχειρίδιο Ενημέρωσης των Εφοριακών σχετικά με τη Δωροδοκία (Bribery Awareness Handbook for Tax Examiners). Το Εγχειρίδιο, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2001, με στόχο την παροχή πρακτικής καθοδήγησης για να βοηθήσει τους εφοριακούς στον εντοπισμό ύποπτων πληρωμών με σκοπό την δωροδοκία, έτσι ώστε να μπορεί να επιβληθεί η μη φορολογική έκπτωση της δαπάνης, και οι πληρωμές για δωροδοκία να εντοπίζονται και να αναφέρονται στις αρμόδιες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου. Δεδομένου του σχετικού ενδιαφέροντος, το Εγχειρίδιο Ενημέρωσης σχετικά με τη Δωροδοκία, έγινε διαθέσιμο σε 18 γλώσσες.

Το 2010 εκδόθηκε η Οδηγία για τη Διευκόλυνση της Συνεργασίας μεταξύ των Φορολογικών και Άλλων Αρχών Επιβολής του Νόμου για την Καταπολέμηση των Σοβαρών Εγκλημάτων (Recommendation to Facilitate Co-operation Between Tax and Other Law Enforcement Authorities to Combat Serious Crimes). Με βάση την οδηγία αυτή οι χώρες θα πρέπει να υιοθετήσουν νομικά και διοικητικά πλαίσια, και να παρέχουν καθοδήγηση, για να διευκολύνουν τους φορολογικούς υπαλλήλους να αναφέρουν στην αρμόδια αρχή επιβολής του νόμου τις υποψίες τους για όλα τα σοβαρά εγκλήματα που ανακύπτουν από την άσκηση των καθηκόντων τους. Ακολούθως, το 2011 έγινε η έναρξη του Διαλόγου του Όσλο κατά τη διάρκεια του πρώτου Φόρουμ για τη Φορολογία και το Έγκλημα, που έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2011 στο Όσλο της Νορβηγίας. Ο Διάλογος του Όσλο ενθαρρύνει τις χώρες να υιοθετήσουν μια ολόκληρη διακυβερνητική προσέγγιση για την καταπολέμηση όλων των μορφών οικονομικού εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένου του φορολογικού εγκλήματος, του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς. Για να υποστηρίξει αυτές τις εξελίξεις, το νέο Εγχειρίδιο Ενημέρωσης Εφοριακών και Φορολογικών Ελεγκτών για τη Δωροδοκία και τη Διαφθορά (Bribery and Corruption Awareness Handbook for Tax Examiners and Tax Auditors) for περιλαμβάνει εκτός από τα είδη διαφθοράς για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων υπαλλήλων, και τα διάφορα είδη της διαφθοράς που ένας εφοριακός ή ελεγκτής είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει στη δουλειά του, έτσι ώστε οι εφοριακοί να κατανοήσουν καλύτερα το πώς η συνεισφορά τους μπορεί να βοηθήσει τους ποινικούς ανακριτές και τις αρχές επιβολής του νόμου στην αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων.

διαβάστε το εγχειρίδιο εδώ : http://www.hiia.gr/images/pgallery/Opinion_Letters/OECD_Bribery__Corruption_Handbook_FINAL_GR.pdf

Σχόλια