Επίσκεψη Δ.Σ.Πατρών στον ξενώνα φιλοξενίας προσφύγων της Μυρσίνης Ηλείας (φώτο)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΠΑΤΡΑ 26/4/2016
Την Μ. Δευτέρα 25/4/2016 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του Δ.Σ. Πατρών και της Επιτροπής για θέματα Προσφύγων και Μεταναστών του Δ.Σ. Πατρών στην Μυρσίνη Κυλλήνης, χώρο φιλοξενίας Σύρων Προσφύγων.
Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των δράσεων της Επιτροπής και του Πανελλήνιου Δικτύου Δικηγόρων Εθελοντών της Ολομέλειας των Δικηγ. Συλλόγων Ελλάδος.
Συμμετείχαν περίπου 30 Δικηγόροι, μέλη του Δ.Σ. Πατρών.
Στους Πρόσφυγες διανεμήθηκε ένα φυλλάδιο με πληροφορίες στην Αραβική και Αγγλική γλώσσα (είχε ετοιμαστεί και ένα φυλάδιο στην γλώσσα Φαρσί (فارسی) αλλά κανείς απο τους πρόσφυγες δεν χρησιμοποιούσε την διάλεκτο αυτή). 
Στο φυλλάδιο αυτό περιλαμβάνονταν περιληπτικά τόσο το νομικό καθεστώς που διέπει τους Πρόσφυγες όσο και ένα συνοπτικό κείμενο με τα δικαιώματά τους και τις κινήσεις που δικαιούνται να κάνουν απο την στιγμή που βρίσκονται σε χώρα της Ε.Ε.
Επίσης διανεμήθηκαν απο τους εθελοντές του Δ.Σ. Πατρών τα είδη που ειχαμε συγκεντρώσει (παιδικά παιγνίδια, παιχνίδια, φάρμακα, ρούχα, κουζινικά κλπ). 
Τέλος, έγινε μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής και ταξινόμησης των Προσφύγων τους ανάλογα με το νομικό καθεστώς τους.
Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση απο τους Πρόσφυγες, και προθυμία να βοηθήσουν το έργο της Επιτροπής Εθελοντών του Δ.Σ. Πατρών. 
Η προσπάθεια αυτή δεν τελείωσε και θα συνεχιστεί στην επόμενη επίσκεψή μας.
Μέσω διερμηνέων έγινε συζήτηση με τους Πρόσφυγες, μας ανάπτυξαν τα προβλήματα διαβίωσής τους και μας γνωστοποίησαν την θέλησή τους να μετακινηθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Τέλος, μαζί μας ήταν οι Ομάδες "Μίτος", "Σαλτιμπάγκοι" και η κα Ιωάννα Πλέγα, που απασχόλησαν δημιουργικά τις ώρες της επίσκεψής μας τα ανήλικα παιδιά του κέντρου φιλοξενίας, χαρίζοντας τους στιγμές ξενοιασιάς, παιχνιδιού και χαράς. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών ευχαριστεί θερμά τους εθελοντές των ανωτέρω ομάδων για την συμβολή τους στην προσπάθειά μας και το έργο που επιτέλεσαν στο Κέντρο Φιλοξενίας των Προσφύγων.
Αποφασίστηκε η επόμενη επίσκεψή μας να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 5/5/2016 και για το λόγο αυτό καλούνται οι συνάδελφοι του Δ.Σ. Πατρών που επιθυμούν να συμμετέχουν να το γνωστοποιήσουν στην Γραμματεία του Συλλόγου μέχρι την Μ. Πέμπτη, 28/4/2016 και ώρα 13:00, ώστε να κανονίσουμε και τον τρόπο μεταφοράς (πούλμαν).
Ο επικεφαλής της Επιτροπής για θέματα Προσφύγων και Μεταναστών του Δ.Σ. Πατρών
Τάκης Παπαδόπουλος
Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Πατρών











Σχόλια