Τρόπος Υπολογισμού Ασφαλιστικών Εισφορών 2017 (ν. 4387/2016) Δ. Ρίζος, Δικηγόρος Αθηνών

Ασφαλιστικές Εισφορές (ν. 4387/2016)
Μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και των αντίστοιχων ερμηνευτικών εγκυκλίων οριστικοποιήθηκαν οι ρυθμίσεις για τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των δικηγόρων ασφαλισμένων στο πρώην ΕΤΑΑ – Τομέα Νομικών και νυν ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ. 
Συγκεκριμένα :
Βάση υπολογισμού εισφορών
Ως βάση υπολογισμού καθορίζεται το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Ως καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα θεωρείται το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από τη δραστηριότητα ή την ιδιότητα που δημιουργεί την υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση. Η βάση υπολογισμού προκύπτει από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος. Έτσι τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του 2017 θα ληφθεί υπόψιν το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος που επί της παρούσης είναι το 2015. Τυχόν διαφορά με τα εισοδήματα του 2016 και όταν αυτά εκκαθαριστούν θα αναζητείται και θα συμψηφίζεται ισομερώς κατανεμημένη σε μηνιαία βάση ως το μήνα Δεκέμβριο του 2017. Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθείται και για τα έτη από εδώ και στο μέλλον.
Για τη βάση υπολογισμού των εισφορών που υποχρεούται ο ασφαλισμένος σε καταβολή λαμβάνεται υπ’ όψιν ως κατώτατο τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα το ποσό των 7.032,00 € ενώ ανώτατο εισόδημα πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις για εισφορές είναι τα 70.320,00 €. Έτσι το κατώτατο τεκμαρτό εισόδημα λαμβάνεται υπόψιν στις περιπτώσεις εκείνες που το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους είναι μικρότερο από αυτό ή στις περιπτώσεις ζημιών ή μηδενικών κερδών ή υποχρεωτικής ασφάλισης λόγω ιδιότητας χωρίς άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας ή σε περίπτωση δικηγόρων σε αναστολή.
Για τους νέους ασφαλισμένους που έχουν ως  5 έτη δραστηριότητας ως κατώτατο τεκμαρτό εισόδημα λαμβάνεται υπ’ όψιν το ποσό των 4.922,4 €.
Για τους δικηγόρους που θα προχωρήσουν σε έναρξη εργασιών και δραστηριότητας από την 1/1/2017 κι έπειτα ως μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών για τους μήνες που μεσολαβούν από την έναρξη των εργασιών ως τον 12/2017 θα ληφθεί υπόψιν το κατώτατο τεκμαρτό εισόδημα.
Δομή Εισφορών δείτε εδώ ➡
>

Σχόλια